divendres, 29 de gener del 2010

ETNOXERRADES 2010

El museu valencià d'etnologia organitza ETNOXERRADES 2010, un cicle de conferències en les què sota el títol Cultura i societat. Una visió antropològica per a l’anàlisi de la realitat sociocultural actual  podem acostar-nos a diferents aspectes de l'antropologia de la mà de ponents molt interessants. Es duen a terme una vegada al mes (sol ser el primer dijous), al Centre Cultural La Beneficiència. 
El museu valencià d'etnologia està treballant molt bé en la recuperació i difussió de materials i fonts etnogràfics, i a més, tenen una vocació didàctica que fa molt interessant el col·laborar amb ells des de qualsevol tipus d'institució educativa. A nosaltres ens estan ajudant en el desenvolupament del Projecte del Cançoner de Cocentaina, i no serà l'última col·laboració.

per saber més:

dilluns, 25 de gener del 2010

PROJECTE CANÇONER INFANTIL DE COCENTAINA: comencem amb les entrevistes als informants

En entrades anteriors ja vaig parlar del projecte que duem a terme enguany al voltant del Cançoner de Cocentaina recollit els anys 1923/24 per Just Sansalvador a la comarca del Comtat.El projecte, en cadascún dels seus subprojectes va avant, (enregistraments, versions, estudi, xarrades, ...).
Avui volia comentar que els xicons i xicones de Batxillerat ja han començat el treball de camp, a la recerca d'informants per poder entrevistar-los. I no qualsevol hi val, per ser entrevistat: tenen unes consignes sobre l'elecció dels informants, el diari de camp del treball que han de dur sempre actualitzat, com i on entrevistar-los, com fer per obtindre la informació que busquem, quina és la informació que necessitem...
Ja estem aplicant també algunes tècniques del treball de camp a les entrevistes ja realitzades: transcripcions de les entrevistes, convertir cadasacuna de les cançons arreplegades en un arxiu d'audio, amb la seua fitxa informativa, transcripció de les melodies,  reestudi d'algunes d'aquestes cançons... La nostra idea és fer una gran base de dades amb tota la informació recollida accessible per a tothom.

per saber més:

divendres, 22 de gener del 2010

DÓNA'M LA MÀ

A l'entrada anterior comentava que la Trobada d'enguany COM SONA L'ESO tindria lloc a L'Ametlla de Mar, sota les paraules de Martí i Pol "Dóna'm la mà", . A un comentari de l'entrada, Phoenix va deixar aquesta referència del poema musicat per Lluís Llach: tot un luxe.

dijous, 21 de gener del 2010

COM SONA L'ESO:DÓNA'M LA MÀ

Aquest any, la Trobada COM SONA L'ESO viatja fins a l'Ametlla de mar sota el títol:

Dóna'm la mà


Ací us deixe el poema de Miquel Martí i Pol que dóna títol a la trobada d'enguany.


Dóna'm la mà
per fer camí
cap el gran llac dels somnis,
dóna'm la mà
hi ha un horitzó
que ens crida de molt lluny.
Tot és pur com el silenci
que precedeix el cant
i el temps desfà tendrament els rulls
que ha de dur al futur desitjat.
Dóna'm la mà
i així podrem creure altre cop que
tot el que hem volgut
només espera un gest
com si fos el vent
que amb el nostre esforç tenaç desfermarem.

Dóna'm el cor
per compartir
projectes i esperances,
dóna'm els ulls
i que el desig
ens marqui un nou destí.
Més ençà de la incertesa
que ens va marcir la veu
els dits pentinen de nou el mar
com un símbol viu i fidel.
Dóna'm la mà,
dóna'm la veu
i proclamem que
tot està per fer,
tot és possible avui,
fem sentir arreu
com s'exalta el vell desig d'un món millor.

Miquel Martí i Pol

si voleu saber més: COM SONA L'ESO

diumenge, 17 de gener del 2010

NIT DELS INNOCENTS 7: final de festa, Paco Muñoz, Senior i el Cor Brutal, Carles Pastor, Eva Denia, Eva Denia i Tatiana Prades, Gent del Desert, La Pujoleta del Forn i Jacint, Josep Didac

FINAL DE LA FESTA DELS INNOCENTS


PACO MUÑOZ


SENIOR I EL COR BRUTAL


CARLES PASTOR


EVA DENIA


EVA DENIA I TATIANA PRADES


GENT DEL DESERT


LA PUJOLETA DEL FORN I JACINT


JOSEP DIDAC

divendres, 15 de gener del 2010

dijous, 14 de gener del 2010

dimecres, 13 de gener del 2010

dimarts, 12 de gener del 2010

FESTA DE L'OLIVA A QUATRETONDETA (el comtat)

M'han enviat per correu la informació d'esta "festa de l'oliva", a Quatretondeta,i té molt bona pinta:


Bones a totes!!!!

Algunes de vosaltres ja sabeu que joves de poblets del comtat estem organitzant la 1ª festa de l'oliva a quatretondeta. Per als que no sabeu res, que aquest mail servisca per a què us entre el gusanet a la panxa i que la curiositat vos transporte a la terreta, terra d'oliveres i oli,..., a hores agonitzant pel fred i per la incultura!!!

Us adjunte el cartell, com podeu vore serà una festa de cap de setmana, amb activitats lúdiques, relacionades amb el món de l'oli, però també es preten que siguen unes jornades reflexives sobre l'agricultura de secà.

Animeu-vos que de segur ho passarem bé!!!

Porteu roba d'abrig perquè fa un fred que pela!!!

Per a la gent de fora: hi ha lloc per a dormir, sols cal dur sac de dormir i esterilla!!!

Ens veiem,..., una abraçada de les que abriguen!!!


Ball de Bolets!!!!



Si voleu saber on està quatretondeta:
quatretondeta

dissabte, 9 de gener del 2010

NIT DELS INNOCENTS AL TEATRE LA CLAU 2: Rapsodes, Rafel Salom i Bernat Cuenca, Toni Espí

RAPSODES


TONI ESPÍ


RAFEL SALOM I BERNAT CUENCA

NIT DELS INNOCENTS AL TEATRE LA CLAU 1: Dani Miquel, Toni Montes, Amanida Peiot, Joan i Tati Prades i Jordi Albinyana



El passat 28 de desembre va tindre lloc al teatre La Clau de l'Alcúdia la nit dels innocents. Aquesta és una nit molt especial: tot aquell qui vullga fer, dir, contar o cantar alguna cosa disposa d'un escenari i un públic ansiós d'escoltar-lo. El cartell s'anunciava ple d'artistes, i com era d'esperar, la nit va ser molt bonica. Ací aniré penjant poc a poc totes les actuacions que allí es feren.





 PRESENTACIÓ DE LA NIT DE DANI MIQUEL


PARAULES DE TONI MONTES


DANI MIQUEL


AMANIDA PEIOT


JOAN, TATI PRADES I JORDI ALBIÑANA

divendres, 8 de gener del 2010

TREBALL MONOGRÀFIC: la dolçaina i la música valenciana



Des del departament de música enguany hem oferit el treball monogràfic per a 4rt d'ESO "la dolçaina i la música valenciana". La idea principal del treball és introduir als alumnes en aquest instrument, i no sols de d'un punt de vista teòric, sinó sobretot pràctic. No és la idea el formar dolçainers, que per a això hauran d'anar a l'escola de dolçaina, però si que al llarg del curs (sols tenim una hora a la setmana) aprenguen la tècnica i l'art suficient com per a poder conèixer i interpretar cercaviles, tocates, processons, o eixir a tocar a les danses del poble.
A l'aventura s'han apuntat 14 alumnes (7 xicons i 7 xicones). Des del departament hem comprat les dolçaines, i  ells s'han comprat les canyes i el tudell. Els començaments no han estat sonorament fàcils (sempre recordaré el primer sol que intentàrem fer tots junts), però poc a poc van millorant i ja som capaços de tocar algunes peces. Dintre de poc enregistraré alguna peça i ho penjaré.
Si voleu saber alguna coseta més de que i com ho estem fent es poseu en contacte amb nosaltres.

dimarts, 5 de gener del 2010

CONCERT DE NADAL 4: menjars al llit...

Bé, ja he tret un poc de temps per poder penjar l'última peça del concert de Nadal: "menjars al llit, somnis a la taula", del grup alcoià Arthur Caravan. Per a mi i per a tots els i les alumnes de Batxillerat ha estat un repte el dur-la endavant, però hem gaudit amb ella moltíssim.

Interpretar aquesta cançó és un intent d'apropar-se, escoltar i treballar a l'aula música de grups i músics que ens son ben propers, quasi veïns, amb una qualitat immensa però desconeguts per a una gran part de nosaltres.
Jo pense que per escoltar bona música de vegades és millor llevar la vista de la televisió o les orelles de les ràdios i escoltar a la gent que tenim al nostre voltant. Pense que és com una obligació moral de cada personeta interessar-se pel que passa pel seu poble o comarca  en el que fa referència als moviments artístics: almenys saber qui són i que fan. Clar, no cal que ens agrade, que això ja és un altra cosa.
Ací tenim dues versions originals de la cançó d'Arthur Caravan: