dimarts, 6 d’octubre del 2009

Que farem al projecte "Cançoner infantil de Cocentaina 1924-2010"

El projecte l'estem duent a terme des de tres assignatures del departament de música, al “taller de música” de 1er d’ESO, al treball monogràfic de 4rt “música valenciana” i a l’assignatura optativa “patrimoni musical valencià” que es realitzarà al 1er de batxillerat, i des de cadascun dels nivells es realitzaran treballs de investigació, creació i difusió.
Al “taller de música” de 1er d’ESO pretenem realitzar una gravació en àudio de totes les cançons arreplegades en el Cançoner infantil de Cocentaina (aquest es troba dins del primer volum “Cançons de Cocentaina I”), amb vista a la seua edició en un CD o la seua publicació en una pàgina web. Estem parlant d’un total de 47 cançons entre cançons de bressol, cançons de rotgle, retafiles, cançons de ploure, ... . en aquesta tasca, per a cadascuna de les cançons que gravem farem una aproximació teatral per ubicar-la en el context on seria cantada.
En la mateixa línia d’aprenentatge, investigació i difusió del patrimoni oral Contestà continuarem i ampliarem un projecte encetat el curs 2008/2009: l’escola de cançons infantils contestanes per a mares i pares: es tracta d’aprofitar el treball que els alumnes més menuts del centre han fet aprenent i recuperant les cançons del seu poble i fer que ells es converteixquen en els transmissors i protagonistes en la difusió del mateix. Al llarg de dues setmanes realitzem una “escola” de les cançons contestanes on els alumnes son els pares i les mares (no sols dels alumnes, ja que està obert a tot el poble) i els professors son els alumnes del taller de música de 1er d’ESO. Pretenem un acostament i participació dels pares en el procés educatiu mitjançant la seua participació directa en les activitats de classe.
També al taller de música de 1er d’ESO anem a realitzar un documental. En este Cançoner infantil de Cocentaina hi ha una sèrie de jocs que eren acompanyats amb cançons infantils, i que actualment ja no són coneguts. La nostra intenció és que eixos jocs siguen el punt de partida d'un documental en què els alumnes vagen a buscar a informadors d'edat avançada que en la seua infància hagueren conegut estos jocs i que els ensenyaren a jugar. En estes trobades persones majors-xiquets no sols pretenem que parlen de jocs, sinó el tractar paral·lelament com vivien, com era la seua infància establint un diàleg que ens porte a paral·lelisme entre dos formes de vida tan diferents. A partir d’aquestes entrevistes, enregistrades en video, i de la recreació d’aquestos jocs amb vestits d’època pels carrers de Cocentaina, pretenem elaborar un documental. Cal dir que en aquesta línia de treball de rescatar i promocionar els jocs tradicionals Contestans, l’escola d’adults de Cocentaina també realitzarà un treball d’investigació, amb el que estarem en contacte amb ells per veure possibles punts comuns que ens duguen a fer col·laboracions en els nostres treballs. Cal assenyalar que l’objectiu del nostre projecte no son els jocs en general, sinó aquells que tenien una cançó com a característica important per al seu desenvolupament.

Al treball monogràfic “música valenciana” de 4rt d’ESO l’acostament l’anem a fer mitjançant els instruments tradicionals valencians i les danses valencianes. Al llarg de tot el curs escolar, els alumnes matriculats en aquest treball monogràfic aprendran a tocar la dolçaina i el tabal. Cal assenyalar que des de fa cinc anys, a l’IES Pare Arques hi ha una colla de dolçainers i tabaleters formada per alumnes i professors (Colla de dolçaines i tabals Xirimitiflàutics i tabalòfons), que tots els anys realitza actuacions tant al centre, al poble o als pobles veïns. En este treball monogràfic pretenem un acostament de l’alumne al món de la música tradicional valenciana d’una forma vivencial, directa: no pretenem fer dolçainers o tabaleters (per a això ja estan les escoles de música als pobles).
A l’assignatura de 1er de batxillerat “Patrimoni musical valencià”, el treball estarà centrat més en la investigació, manipulació del so, registre de dades i reinterpretació al voltant del repertori oral contestà en l'aproximació a un reestudi del Cançoner arreplegat per Just Sansalvador els anys 1923-1924.. Al llarg del temps de realització del projecte es formaran com a investigadors etnomusicològics, estudiant tipologies i classificacions de les músiques tradicionals, formant-se i entrenant-se com a entrevistadors, ja que caldrà buscar informants per realitzar-los entrevistes i intentar fer ells el procés de recollida de material oral que ja va fer Just Sansalvador fa 85 anys, aprenent a usar programes per editar audio en programari lliure (Audacity i altres seqüenciadors multipista) per poder tractar les entrevistes, millorant la qualitat d’allò enregistrat i fent arxius per separat de cada material recollit. Caldrà fer transcripcions de les entrevistes, una base de dades amb el material recollit, tant d’arxiu sonor com gràfic. També caldrà fer una transcripció musical de les melodies de les cançons o músiques recollides mitjançant un programa d’edició de partitures. Aquest no és un projecte que ens ve de nou. Des del departament de música ja portem anys en la tasca de creació de materials i dossiers que articules i doten de contingut aquest projecte de recollida de materials orals.
Per tal de complementar i acostar als alumnes al món professional de la música tradicional valenciana, tenim pensat un cicle de xerrades al centre al voltant de la música tradicional on convidaríem a la gent del museu valencià d’etnologia, que treballen en la recuperació i difusió del patrimoni etnològic valencià i a la gent de l’institut valencià de la música encarregada de la fonoteca de materials. Dins d’aquest cicle de xerrades, tenim previst l’actuació de  grups de música tradicional valenciana que ens acostaran des de diferents estils d’una forma didàctica la nostra música.

3 comentaris:

  1. Bon dia, Josep, sóc Mª Eugenia, de castellà. És una passada el que esteu fent, sembla molt motivador i pense que cap alumne es pot negar a prendre part activa en un treball així. Si alguna vegada amaniu alguna coseta per al públic en general, agrairia que ho fereu saber amb prou antelació per tal de poder organitzar el meu temps i no perdre'm l'acte. Em vaig quedar amb ganes de gaudir de la cantata "La ciutat i la lluna" sencereta, però a un lloc, tipus El Teular, on l'acústica li fera justícia. Bé, ja ens veiem. Que tingues un bon final de capde!

    Mª Eugenia

    (He suprimit l'anterior comentari perquè s'havia colat una errada, però el que deia era el mateix :D)

    ResponElimina
  2. Gracietes, Mª Eugenia. T'aniré informant del que fem.

    ResponElimina