divendres, 30 d’octubre del 2009

TALLER DE MÚSICA VALENCIANA DE TRANSMISSIÓ ORAL : dirigit per Miquel Gil amb la col·laboració de músics especialistes.


Els tallers d'MTO valenciana pretenen omplir un buit: el de la formació dels músics que treballen amb altres llenguatges en les formes del codi musical tradicional valencià. Un patrimoni musical que, malgrat la seua riquesa, varietat i vàlua, no ha estat molt afortunat a l'hora d'adaptar-se al seguit de ràpids canvis que ha portat la societat industrialitzada (des del naixement de la ràdio fins als programes P2P i l'mp3).





El plantejament amb què arrenca el curs és explicar aquest codi des d'una perspectiva oberta i sense complexos. Perspectiva que, des del seu medi natural –la Mediterrània–, entén i accepta tant les noves etiquetes comercials que descriuen la diversitat musical actual (world music, música ètnica, folk, roots, d'arrel, de recuperació, etc.) com les diferents realitats internacionals (jazz, pop, rock, música electrònica, hip hop, etc.).

De fet, un dels objectius prioritaris del curs és retornar-li el dinamisme i la capacitat d'absorbir elements aliens, característiques que sempre li han sigut pròpies, com ocorre amb qualsevol música viva. La permeabilitat a noves influències forànies i l'habilitat per a assimilar-les ha sigut, des de sempre, una estratègia exitosa per a la música tradicional valenciana, estratègia que en l'actualitat es tradueix en un repertori ric i variat.

No hauríem de reduir el patrimoni musical a un conjunt de supervivències, com més pures i arcaiques millor, sinó entendre'l com un corpus viu i en constant evolució. Formar noves generacions de músics, i, per què no, també d'oients, coneixedors del seu patrimoni musical. Tornar a traçar els camins musicals que en el passat només transitàrem els valencians i que en la societat global actual poden aportar-li un plus d'originalitat. Retornar-li la funcionalitat social i una salut que es mereix i que altres músiques, no tan llunyanes, han conservat, com n'és el cas del flamenc a Andalusia, el fado a Portugal, el tango argentí, la música grega i turca o la del sud d'Itàlia.


Coordinat per Miquel Gil (teoria general).
Amb la participació de Tobal Rentero (corda), Elies Fuster (percussió), Eduard Navarro (aeròfons) i Spiros Caniaris (modes orientals).


per saber més:
http://www.octubre.cat/

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada