dilluns, 9 de novembre del 2009

EL VIATGE D'ALEXANDROS


Els dies 30 i 31 d'octubre i l'1 de novenbre es va dur a terme la Fira de Tots Sants de Cocentaina. Per als qui no conegueu aquesta fira, és la fira més antiga del País Valencià, i que a hores d'ara acull als carrers del poble la fira d'animals, el soc àrab, el mercat cristià, la fira de maquinària agrícola i industrial, fira tradicional, atraccions infantils, fira de turisme,... en fi, tot el poble és una fira.
Cocentaina és un indret ideal per acollir un esdeveniment al voltant del món medieval, pels seus carrers i places, que fan que siga molt bonic el passeig (sobretot quan no hi ha tanta gent).
De fet, el que pense que més destaca i més interès alça entre el públic en general són el mercat cristià i el soc àrab. Al voltant d'ells hi han una sèrie d'actuacions que omplin de música i teatre carrers i places engalanats amb penons, teles i banderes.
I vull parlar d'un d'aquestos espectacles que s'han dut a terme al palau comtal: EL VIATGE D'ALEXANDROS.
Als meus alumnes, a l'institut, sempre els intente "punxar" per a que participen directament en la fira, integrant-se en ella, i no sols com a espectadors i consumidors. Pense que és molt bonic que la gent del poble, les associacions i entitats aporten el seu gra a la festa, i que la fira siga per a elles un motor de creació de propostes culturals i artístiques amb sentit,clar està. És molt bonic veure al programa d'una Fira tan important com la de Tots Sants, que la gent del poble són part important de la gestació de la festa.
Una d'aquestes associacions que ha aportat el seu espectacle a la Fira ha estat la colla de dolçaines i tabals MALPASSET.
Dugueren a terme l'espectacle EL VIATGE D'ALEXANDROS: en ell ens conten la història d'Alexandros, un jove grec, que a les seues terres toca l'aulos doble, i que en el seu viatge cap a occident amb uns comerciants catalans arriba a terres valencianes i coneix la dolçaina. Amb ella com a instrument, acaba les seues dies a Cocentaina, entre la seua gent on ja és un més.
Es va notar que hi havia molta feina i molt ben feta al darrere de l'espectacle. La música, original de Francisco Valor, anava com anell al dit al que passava a l'escenari: a les pases dels ritmes trencats, les dolçaines emmarcaven un text i una història molt ben narrades i escrites. Els músics de la colla MALPASSET  interpretaren amb molt de posat els seus papers de comerciants i navegants, sobretot Alexandros (David Pascual), integrant perfectament l'actuació amb la interpretació musical de cadascuna de les peces. Una proposta ben feta i amb sentit. Ací vos deixe dos videos de l'obra i la seua fitxa tècnica:

DOLÇA FIRA


"El Viatge d'Alexandros"
Música original i d'estrena de Francisco Valor Llorens
Guió: Pablo León Vidal
Direcció artística: José Miguel López
Direcció Musical: Francisco Valor Llorens
Narració del text: Gabriel Francés Reig
Actor: David Pascual Bonet
COLLA DE DOLÇAINES I TABALS MALPASSET







si voleu saber més:
http://malpasset.blogspot.com/
http://ca.wikipedia.org/wiki/Fira_de_Tots_Sants_de_Cocentaina
http://va.cocentaina.es/ver/1274/Fira-2009.html

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada