dimecres, 4 de novembre del 2009

presentació de MUSIQUERIES

El proper divendres, 6 de novembre farem la presentació a L'Alcúdia (la de la Ribera) del nou treball de Dani Miquel, el Cantacançons. El disc, millor dit, el llibre-disc, s'anomena "MUSIQUERIES", i consta d'un CD amb l'enregistrament en directe de la seua actuació al Teatre La Clau,de L'alcúdia, i un llibre amb les lletres de les cançons i propostes per a que les mares i els pares puguen jugar amb els xiquets a partir de les cançons del disc. Més endavant faré una ressenya del disc.


Dani em va demanar d'escriure unes paraules per al disc sobre la música  infantil. Ací vos deixe el que hi vaig escriure:


A les escoles, els mestres i les mestres han fet una bona tasca de difusió del cançoner infantil valencià, ensenyant als xiquets i les xiquetes el que abans no feia falta, les seues cançons. Però poques vegades aquestes cançons tornen als xiquets, ja que han perdut la funcionalitat, o l’han canviada. Ja no els són “útils”, ja que les ocasions per a les que eren cantades ja no es donen. Cada cançoneta servia per a alguna cosa, i tenia el seu moment.
Així, en el canvi de la societat tradicional a l’actual societat global ens hem deixat moltes coses al darrere: d’entre elles els xiquets i xiquetes dels nostres pobles omplint els carrers de jocs, cançons i vida (ara tenim cotxes, sorolls i la pressa, molta pressa). És així que hem perdut la major part dels espais i moments en que més netament es produïa la transmissió d’aquestes cançons i jocs. I no sols ja no es canten, sinó que al no estar vives, els xiquets tampoc s’inventen noves cançons que van regenerant i actualitzant el repertori.
A més, els nous referents per als més menuts venen donats des del gran emblema d’aquesta societat de consum, la televisió: Disney, los Lunnis,... la llista és llarga, i el temps dels pares per als fills, més be escàs.
Amb aquest panorama, tots i totes hem de fer un pas endavant per evitar que una part molt important de la nostra cultura siga substituïda per referents exportats i reclosa sols als cançoners: les mares i els pares han de fer un esforç per envoltar la infantesa dels seus menuts de les cançons del seu poble, fer memòria o preguntar, si no les recorden. I cantar-les, que els vostres fills i filles vos les escolten: és la millor garantia de que les aprendran i no les oblidaran. Sou el millor mestre que poden tindre.

La presentació del disc és el divendres, dia 6 de novembre de 2009 a les 20:00h en la casa de la cultura de l'Alcúdia.

per saber més:
danimiquel


3 comentaris:

  1. Josep que llàstima no poder estar en la presentació, espere que fóra un èxit.Segur!
    Se m'oblidat demanar-te un favor: ¿podries fer-me arribar un disc llibre dedicat a mon i a mos nanos?, gràcies.

    ResponElimina
  2. moltes gràcies josep, pel regal. dis-li a Dani Miquel de la nostra part (Guillem i Andreu)que ens agrada molt el seu llibre, una abraçada.

    ResponElimina